Örülök, hogy itt vagy!

Csörgő Andrea vagyok, segítő foglalkozású szakemberek kommunikációs és szakmai önismereti mentora. 

Amikor 2014-ben elkezdtem anyákkal foglalkozó kollégáimnak szakmai önismeretet fejlesztő csoportokat tartani még nem gondoltam arra, hogy mennyire fontossá válik majd számomra ez a munka.

Kis kitérőnek gondoltam a közvetlenül anyáknak szóló tanácsadások, szülésélményfeldolgozó, szülői önismeretet fejlesztő csoportjaim mellett.

Az évek alatt azonban felismertem, ha közösségi és rendszer szintű minőségi változást szeretnék az anyák ellátásában, akkor egyedül korlátozottak a lehetőségeim.

Sokkal többet tehetek azonban, ha más szakemberekkel összefogva, őket szakmai fejlődésükben támogatva dolgozom.                                             

 
Fotó: Szabó Róza

Ami miatt érdemes velem tartanod

✔️ A több évtizedes tanácsadói munkám során magam is megtapasztaltam, hogy mekkora kihívás úgy segíteni a nőket, hogy az személyre szabott és hatékony legyen. Hogy a közös munkánk hatása ne csak a velem való együttműködésig tartson, hanem hozzásegítsem őket saját erejük megtalálásához. Az anyák visszajelzései alapján sikerült tartós változást elérnünk a közös munkánk során.

✔️ Különböző szakmák képviselőivel dolgoztam, akiknek egy fontos közös vonásuk volt: mindannyian javítani akartak a kommunikációjukon és mindannyian szerettek volna hatékonyak és sikeresek lenni segítő munkájukban. A kihívások sokszor nagyon különbözőek, de mégis hasonlók intézményben vagy azon kívül dolgozva.

✔️ Online és személyesen is dolgoztam szakemberekkel kommunikációs workshopokon, képzéseken, előadásokon. Részt vettem tananyagfejlesztésben, facilitáltam szakmai önismereti csoportokat és támogattam egy praxis fejlődését.

✔️ Eszközeim között használok akciótechnikát, dramatikus módszereket, a programjaim interaktívak. Ha velem tartasz nem kell attól félned, hogy a tanulás unalmas és időtrabló lesz!

✔️ Többszáz óra önismereti munka áll mögöttem. Folyamatosan keresem a szakmai megújulás és a fejlődés lehetőségeit.

Végzettségeim

 • pedagógus
 • mediátor
 • perinatális szaktanácsadó
 • szoptatási és hordozási tanácsadó

Tapasztalataim

 • kommunikációs tréningek
 • konferencia előadások
 • egészségügyi dolgozók számára akreditált képzések oktatója 
 • tanyagfejlesztő
 • egyéni és csoportos folyamatok szülés körül anyákkal
 • egyéni és csoportos szakmai önismereti folyamatok szakembereknek
 • közösségfejlesztés akciótechnikával
 • zakértő újságírás

Ahol korábban láthattál, olvashattál

Visszajelzések a közös munkánkról

"A segítő szakma nem egyszerű, lehetetlen jól működni támogatás nélkül. Kell egy hely, ahol az ember megbeszélheti a nehéz eseteket, feldolgozhatja a szakmai elakadásokat. Andi biztonságos helyet teremt mind ehhez, hogy ki lehessen mondani a kimondhatatlant is. Sok évig dolgozott segítőként, pontosan tudja, hogy miben vagy és mire van szükséged ahhoz, hogy letedd a nehéz dolgokat végre és felszabadultan dolgozhass tovább. A segítőnek is kell egy segítő, különben kiég és nem tud hatékonyan támogatni. Andinál a legjobb kezekben leszel. Én is sokszor fordultam hozzá és mindig meglepett, hogy miért nem hamarabb kértem segítséget? Mert segítőként nehéz kérni, azt hisszük, nekünk minden terhet egyedül kell vinni. Nem kell egyedül lenned ebben, támaszkodj Andira! Nem fogod megbánni!"
Kalmár Szandi
Alvás tanácsadó
"Több gyermekes anyaként, saját szülésélmenyeim hatására jelentkeztem a Semmelweis Egyetem szülésznő szakára. Tanulmányaim megkezdése előtt is világos volt számomra, hogy a segítői szakmát gyakorlók számára kifejezetten fontos a szakmai szupervízió, az önismeret, az esetmegbeszélés. Az iskola első féléve során ez az érzés egyértelműen megerősödött bennem, s a közös munka Andival immár több mint két éve, megszakítás nélkül folyik. A csoport számomra egy biztonságos tér, ahová bármilyen olyan témát bevihetek, ami engem, mint segítőt, illetve ezáltal a munkámat is befolyásolja. Segít az önismeretben, a kiégés elkerülésében és összességében abban, hogy segítői szempontból a lehető legjobb énem kapcsolódjon a velem együttműködő anyákkal. Andi módszerei változatosak, de személyes kedvenceim a dramatikus eszközök, melyeket a vele folytatott munka kapcsán ismertem meg. Szakmabeliként rengeteget segít a motivációm és a „tűz” ébren tartásában, az önismeretben. Az elmúlt két év során egészen máshogy formálódtam volna, ha ő nincs. Szívből ajánlom az összes szakmabelinek."
Rigó Lívia
Szülésznő hallgató
"A praxisunkban egy megrekedt állapotban voltunk, amire mi belülről hiába próbáltunk a beszélgetéseink során ránézni. Tulajdonképpen egy változásmenedzsment folyamaton mentünk keresztül. A közös munka nem mindig volt könnyű, de mégis volt benne könnyedség, érzelmileg biztonságos keretek között lehettünk. Teret és időt adtunk közösen magunknak, hogy azt nézzük meg, hogy miben vagyunk most és hova szeretnénk eljutni. A dramatikus játékok segítettek a másik szemszögéből is rálátást adni a dolgokra. Hasznos, hogy Andi nem csak egy mentor, hanem olyan szakember, aki ismeri a munkánk egyedi helyzeteit. Jobban megismertük egymást, a praxis működése könnyebb és hatékonyabb lett. A feszültség közöttünk megszűnt, a munkánk légköre harmonikus, nyugodt lett. "
Életfa Bábapraxis

Ebben számíthatsz rám

Kommunikáció fejlesztés

Szakmai önismeret fejlesztése

Konfliktuskezelés

Közösségfejlesztés